Det er i dag min tredje dag i Kiev, Ukraine. Dagen begyndte med regn – heldigvis. De seneste dage har været alt for varme. Så det var dejligt, at luften blev lidt køligere – og perfekt vejr til sighseeing. Det er, hvad hele dagen er gået med… sightseeing. Vi har set byens seværdigheder, købt souvenirs, osv.
Jeg har samlet nogle stikord, om mine oplevelser af Kiev og Ukraine:
– Kiev er en moderne storby, og viser derfor ikke de besøgende det sande Ukraine. Udenfor byen er de små landsbyer, fattigdommen, osv.
– Vejret er meget omskifteligt. I løbet af et år svinger temperaturen hele 80 grader (fra minus 38 om vinteren til plus 40 om sommeren).
– Landet ville få mange flere turister og større økonomisk gevinst, hvis de begyndte at lave engelske skilte. Alt står på ukrainsk…
– Det er et faktum, når man besøger såvel Ukraine som Polen og andre lignende lande: Et land kan godt forlade Sovjetunionen, men Sovjetunionen forlader aldrig landet.
– I busserne går man ikke nødvendigvis hen til chaufføren for at betale. Står man på bagerst i bussen, så sender man pengene afsted, fra mand til mand, og byttepengene sendes samme vej tilbage. Ingen stjæler buspenge fra hinanden.
– Mange lever stadig under kommunismens “åg”. Det kommunistiske styre holdt folk hen i uvidenhed, og de fleste mennesker valgte at lukke øjnene eller at sige: “Jeg ved intet, har intet set og har intet hørt”. Det gør de stadig i dag. Mentaliteten er der stadig: Spørger du om noget, får du svaret: “Jeg ved intet…”.
– De fleste hospitaler er lige så slemme som man kan forestille sig. Sørgelige levn fra kommunismens 60ere. (update vedr. svenskeren Erik (se nedenfor): Efter 4 dage på nedenfor nævnte hospital, sørgede Eriks forsikringsselskab og den svenske ambassade for, at Erik blev flyttet, til et andet hospital. Vi besøgte ham lørdag eftermiddag – og hvilken forandring! Det var nærmest en luksussuite, han var kommet på. Eget værelse, med særlig indgang, moderne møbler, fjernsyn, køleskab, mikrobølgeovn, aircondition (!) og et personale, som faktisk så ud til at nyde at arbejde på et hospital og tage sig af andre mennesker! Tak Gud for at det kunne lade sig gøre at få flytte Erik (skønt han skreg meget voldsomt, da de fysisk flyttede ham).