Det er påske! En af de traditioner, som kristne har fået fra jøderne, er at afholde et påskemåltid. Jøderne har gjort det i tusinder af år, siden Moses, og kristne har overtaget traditionen og puttet nyt indhold i måltidet – som typisk afholdes skærtorsdag.
Da jeg i min skoleklasse har ansvaret for kristendomsundervisningen, valgte jeg, at vi i år skulle prøve at lave et sådant jødisk-kristent påskemåltid med alle dets symbolske retter og tekstlæsninger.
Eksperimentet blev gennemført i dag, onsdag formiddag. Og det gik rigtig godt. Målgruppen taget i betragtning måtte jeg lave ret meget om i det påskemåltids-ritual, som blandt andet findes på Fjellerup Valgmenigheds hjemmeside (klik her for at downloade). Jeg har tilføjet en række videoklip fra film om Moses (The Bible: Moses) og om Jesus (The Miracle Maker) samt en enkelt musikvideo.

Det blev en rigtig god formiddag, hvor vi sammen kokkererede og spiste:
Persille dyppet i saltvand (for at mindes jødernes salte tårer under slaveriet i Egypten samt Jesu tårer på korset), lammekød (for at mindes påskelammet og vort påskelam, Jesus), hårdkogte æg (noget jøderne også brugte som offer i templet), bitre urter (radiser; for at mindes Jesu bitre lidelse), nøddemos (mosede æbler, nødder, honning og kanel; skal minde om og ligne den mørtel, jøderne brugte til at bygge med i Egypten) og usyret brød (kiks; brødet befalede Gud jøderne at spise ved udgangen af Egypten).

Eleverne gik op i det – og vi fik en god formiddag, hvor påskebudskabet pludselig blev noget, der kunne “smages på”.

Active Image
På billedet til venstre mangler de hårdkogte æg og nøddemosen.