Hvad motiverer dig?
Når jeg igennem årene har lyttet til missionærer, som har været i fjerne egne af verden, og fx mødt primitive stammefolk, så fortæller missionærerne, at disse folks handlinger skal forstås på baggrund af bestemte motiver.
Et stammefolk kan fx have som tradition, at der hvert år udkæmpes en kamp, hvor der er et ungt barn, der skal dø. Et andet stammefolk kan have en tradition, hvor de ofrer store mængder mad eller bygger altre og statuer.
At de gør disse ting kan fx være, fordi de frygter ånderne. Frygten for ånderne gør, at de bygger deres hverdag op omkring ritualer, som enten skal behage eller skræmme ånderne væk.
Frygten for ånderne er deres daglige motivation for at gøre bestemte ting. Også selv om de ting, de gør, er destruktive. De gør dem alligevel, fordi deres motivation er frygten for ånder.

Hvad motiverer dig? Hvad driver dig?
Jeg genså for nylig en TV-serie, hvor man følger helten Indiana Jones som ung. TV-serien hedder “Adventures of Young Indiana Jones”.
I et af afsnittene er han taget med en ven på skattejagt. Deres motiv for at tage på skattejagt og udholde alskens farer og kæmpe imod alskens fjender er, at de vil finde en stor diamant og blive rige. Det er deres motivation.
Men efterhånden som tiden går, og de stadig ikke finder diamanten, svinder håbet også. I hvert fald hos Indiana Jones. Skattejagten fører dem til en ø i Ny Guinea, hvor de møder en antropolog. Han sætter sig med Indiana Jones og siger til ham:
Motivation er nøglen til at forstå alle kulturer. Frygt for ånder er en motiverende faktor”. Og så spørger han Indiana Jones: “Hvad vil du gøre, når du finder din diamant og bliver rig?“. Indy svarer: “Tage hjem og læse til arkæolog“.
Det er det, du ville gøre, hvis du IKKE fandt din skat“.
Fordi det er det, jeg vil“.
Så du BEHØVER jo slet ikke diamanten for at opfylde dine drømme! Hvor længe vil du udskyde din drøm for at finde det, du ikke har brug for? Tiden er det mest værdifulde, vi ejer, Indy“.
Antropologen tager dernæst en bunke breve frem fra jakkelommen. Breve fra hans forlovede tilbage i England: “Fra min forlovede. Jeg læser dem igen og igen. Hvorfor er jeg her, når hun er der?“.
Indy svarer: “Fordi du har brug for at forstå disse mennesker, du nu lever iblandt?“.
Mere end jeg er nødt til at forstå hjem, familie, kærligheden til en kvinde? Ja! Jeg foretog et valg. Hvorfor foretager vi valg, Indy?“.
Fordi vi ikke kan gøre alt“.
Så hvorfor skulle du vælge at udsætte din drøm, for at forfølge noget, du ikke har brug for?“.

Hvad motiverer dig? Hvad driver dig? Er der noget der gør, at du i dag må sige: “Det er ikke det værd” – og følge en ny vej, nye værdier, og dermed få et nyt motiv for dit liv?
For Israels folk var motivationen at ære Gud og have Gud med i alt og at få Guds velsignelse over alt i livet. Ægteskabet, arbejdet, børneopdragelsen, relationerne.

Hvilke værdier bygger du på? Hvilke værdier giver dig din daglige motivation?