LYNKURSUS I ØKONOMISKE TEORIER

Socialisme
Du har to køer. Du giver den ene til din nabo. 

Kommunisme 
Du har to køer. Staten tager dem begge og giver dig lidt mælk. 

Fascisme 
Du har to køer. Staten tager dem begge og sælger dig lidt mælk. 

Nazisme 
Du har to køer. Staten tager dem begge og skyder dig. 

Surrealisme 
Du har to giraffer. Staten opfordrer dig derfor til at lære at spille mundharpe. 

Bureaukrati 
Du har to køer. Staten tager dem begge, skyder en, malker den anden…og smider mælken ud. 

Traditionel kapitalisme 
Du har to køer. Du sælger den ene og køber en tyr. Din flok udvides og din økonomi vokser. Du sælger kvæget og lever resten af dine dage af overskuddet. 

Moderne kapitalisme 
Du har to køer. Du sælger den ene og presser den anden til at producere ligeså meget mælk som 4 køer. Senere hyrer du en dyr konsulent til at analyserer, hvorfor koen faldt død om. 

IT-Factory-kapitalisme 
Du har to køer. Du sælger tre af dem til dit børsnoterede selskab, fordi en bankgaranti overbeviser investorer om, at du i virkeligheden har fire køer. Derfor trækker du fodret til fem køer fra i skat. Retten til at malke seks køer overføres via en bank i Polynesien, ejet af et skuffe selskab, som tilbage sælger retten til at malke syv køer til dit oprindelige selskab. Det revisorgodkendte årsregnskab fastslår, at virksomheden ejer otte køer med option på en mere. Du hævder, at du har en tyr, der får førstepræmie ved dyrskuet, hvorefter du sælger tyren og forsvinder. 

En fransk virksomhed 
Du har to køer. Du går i strejke og blokerer vejene, fordi du vil have tre køer. 

En italiensk virksomhed 
Du har to køer, men ved ikke hvor de er. Du beslutter dig for at holde frokost. 

En russisk virksomhed 
Du har to køer. Du tæller dem og når frem til, at du har fem køer. Du tæller dem igen og når frem til, at du har 42 køer. Du tæller dem igen og når frem til, at du har to køer. Du åbner en flaske vodka. 

En kinesisk virksomhed 
Du har to køer. Du har 300 ansatte til at malke dem. Du hævder at du har fuld beskæftigelse og høj produktivitet. Du lukker den avis der skriver det modsatte. 

En indisk virksomhed 
Du har to køer. Du tilbeder dem. 

En australsk virksomhed 
Du har to køer. Forretningen ser ud til at gåfint. Du lukker kontoret og fejrer det med et par fadbamser. 

En japansk virksomhed 
Du har to køer. Du redesigner dem, så de kun er en tiendedel størelse og producerer tyve gange så meget mælk. Du skaber derefter en mangafigur og forøger din indkomst ved at lancere den som børnelegetøj over hele verden under navnet Kokimon. 

En irakisk virksomhed 
Alle tror du har masser af køer. Du fortæller dem, at du ikke har nogen. Ingen tror dig, så de bomber dig sønder og sammen og invaderer dit land. Du har stadig ingen køer, men i det mindste bor du nu i et demokrati.