Carsten Riis Jensen

Undervisning

Kirkelig forkyndelse

Tekstforfatter

Pædagogisk innovation

Medier og IT

Carsten Riis Jensen

Undervisning

Kirkelig forkyndelse

Tekstforfatter

Pædagogisk innovation

Medier og IT

Familien
Jeg er født i Herning og boede der de første 14 år af mit liv. Jeg er fra 1974. Fra tidligere ægteskab har jeg to voksne drenge, Christian og Jakob, som begge er studerende og flyttet hjemmefra.

Studietid, efterskolelærerjob og første erfaringer som præst
I 1995 begyndte jeg at studere teologi i København. I 2006 blev jeg ansat som lærer på Stubbekøbing Efterskole. Det betød meget for mig at være efterskolelærer, og jeg fik en stor interesse for undervisningspædagogik som siden har udmøntet sig i en lang række projekter, du kan læse om her på siden.
Efter 3 år som efterskolelærer blev jeg sognepræst, og i 2014 flyttede vi til Midtjylland, hvor jeg var sognepræst i 9 år. I 2022 flyttede vi tilbage til Stubbekøbing, hvor jeg var ansat som afdelingsmissionær for Lolland-Falster. Nu er jeg specialpædagogisk konsulent for Nota under Kulturministeriet.

Erfaringer og kompetencer i årenes løb
Erfaringerne fra tiden som efterskolelærer, som underviser og som præst udmøntede sig i en række projekter, som siger meget om, hvad jeg har af evner og hvilke typer stillinger jeg har rigtig meget at give til.

September 2019 blev jeg tildelt Viborg Stifts initiativpris. Det er jeg naturligvis stolt over, som en anerkendelse af netop det, jeg bruger en del tid på: At finde engagerede og motiverende undervisningsformer, og så vidt muligt altid i samarbejde med lokalsamfundet. Jeg opsøger vinkler og ideer til, hvordan undervisning og forkyndelse kan knyttes til lokale personer, kunstnere, borgerforeninger, klubber, osv.

Det udviklede sig bl.a. i samarbejde med den lokale skole hvor jeg lavede projekter med eleverne, og jeg indgik samarbejde med det lokale borgercenter.
Jeg har samarbejdet med lokale billedkunstnere, fx i 2018 hvor jeg udfordrede en kunstner til at skabe eller finde et kunstværk, som kunne udtrykke påskens budskab.
Det kom der et fint og spændende samarbejde ud af, hvor kirke og kunst arbejdede sammen og hvor de lokale aviser fortalte om det.

Mit arbejde med forkyndelsen resulterede for et par år siden i en bog, med titlen ”Prædikenens dimensioner.” Bogen er skrevet til unge, nye prædikanter. Jeg har bl.a. også udgivet jule-andagtsbogen ”Julens 12 dage” (2016). Senest fik jeg via KLF Kirke&Medier udgivet studiebogen “Giv mig din opmærksomhed.”

I 2012 havde jeg den lidt spøjse oplevelse (og ære) at en af mine prædikener blev gjort til en del af pensum i gymnasie-undervisningsbogen ”Grundbogen til religion C” (2012, side 66, link her).

I 2017 fik jeg penge fra en kirkelig fond til at udvikle såkaldte ”bibelske Escape Room”, som er spil, der kan sættes op i forskellige lokaler (se nærmere, klik på link).
Disse spil har ført til, at jeg bliver inviteret ud til menigheder, som gerne vil prøve spillene og lære selv at bygge dem.

I 2018 udviklede jeg et ”Bibelværksted på hjul”, som indeholder skuffer og rum med masser af redskaber, tryllekunster, figurer og såkaldte Fortælletæpper (som jeg opfandt til lejligheden).

Og endelig har jeg udviklet et par omfattende undervisningsprojekter, som er bygget op omkring gamification – altså brugen af de motiverende mekanismer fra spil. Det var arbejdet med gamification som udløste førnævnte Initiativpris.
Juryen udtalte i den forbindelse bl.a. at ”du har vist vovemod og iderigdom overfor en målgruppe hvor kirken står svagt. Du har i årevis udvist vilje til at tænke kirken ind i moderne sammenhænge. Med projektet Gamificering af kirkelig undervisning, giver du næste generation en stemme og en platform ind i kirken, og giver samtidig kirken et nyt sprog” (link til udtalelsen, klik her).

Projektet fik mediernes opmærksomhed, og efteråret 2019 var der indslag i såvel TV-Avisen som P4 og Kristeligt Dagblad: