Søg efter:
5 – Noas ark

Første Mosebog 6 – 9,17
Efter syndefaldet og det første mord fortsatte ondskaben blandt menneskene. Det gik ned ad bakke og der var ekstrem ondskab overalt. Gud vidste, at han var nødt til at ødelægge de mennesker, han skabte.
Men der var én mand, ved navn Noa, som troede på og adlød Gud. Gud sagde til ham: “Jeg vil ødelægge hele jorden med en oversvømmelse, fordi menneskene er onde. Derfor indgår jeg nu en aftale, en pagt, med dig om at bevare livet på jorden. Byg en ark. Jeg vil give dig de nøjagtige dimensioner. Når du er færdig, vil en oversvømmelse dræbe alle mennesker og dyr på jorden. Du og din familie vil blive reddet, inklusiv de dyr, du tager med dig.”
Gud gav ham byggevejledninger, og Noa gjorde præcis som Gud sagde. Han og hans tre sønner byggede arken. Da det var gjort, sagde Gud: “Noa, gå ind i arken med din familie. Efter syv dage vil der falde vand på jorden, og alle mennesker og dyr vil blive ødelagt undtagen dem, der er inde i arken.”

Noa og hans kone, hans sønner og deres hustruer flyttede nu ind i arken. Da de var indlogeret, begyndte dyr og fugle at komme i par, hanner og hunner. Da de havde alle slags dyr og fugle, lukkede Gud døren.

På den syvende dag begyndte vandet, der var over himlen, at falde til jorden. Samtidig væltede der fontæner af vand op fra jordens undergrund. Vand væltede ned ad bakkerne og fyldte dalene. Til sidst dækkede det hele jorden. Alle mennesker og dyr blev ødelagt.

Det samme vand løftede Noas ark op over ødelæggelsen. De mennesker, dyr og fugle, der var i arken, var i sikkerhed, mens hele jorden blev ødelagt. Denne vandflod varede fyrre dage og dækkede hele verden.

Og så… holdt det op.
Noas ark flød på vandet i 110 dage efter det holdt op med at regne. Der var vinde, der bevægede sig hen over jorden for at tørre den.
Til sidst landede arken på et bjerg kaldet Ararat. Noa ventede i yderligere fire måneder og åbnede derefter vinduet for at se, hvad der var på jorden.
Han sendte en ravn ud, men den kom aldrig tilbage. Dernæst sendte han en due ud, som fløj rundt, men ikke kunne finde et sted at bygge rede. Snart vendte den derfor tilbage til arken, og Noa tog den ind.
Efter syv dage sendte han duen ud igen. Den kom tilbage den nat med et olivenblad i sit næb. Noah vidste da, at der igen voksede planter. Han ventede syv dage mere og sendte duen ud igen. Denne gang kom den ikke tilbage.

En måned senere fjernede Noa lugen fra arken og så, at jorden var tør. Gud sagde: “Din familie og dyrene må forlade arken.” Da de var ude af arken, byggede Noa et alter, så de kunne tilbede Gud. Herren duftede til offeret og sagde: “Jeg fornyer nu den pagt, jeg oprindeligt lavede med Adam og Eva: Aldrig mere vil jeg ødelægge jorden med en oversvømmelse. Fra nu af vil dyrene frygte jer, men I er stadig ansvarlige for dem. I må nu spise både dyr og planter. Men I må ikke dræbe mennesker, fordi de er skabt i mit billede. I skal formere jer og igen fylde jorden med mennesker.”
Gud sagde til Noa og hans familie: “Se regnbuen på himlen. Når jeg ser den, og når du ser den, vil vi huske denne pagt. En oversvømmelse vil aldrig igen ødelægge hele jorden. Dette er mit løfte til dig.”

VIDEOER

***

6 – Verden efter syndfloden

Første Mosebog 9:20 – 11:26
Efter syndfloden plantede Noa en vingård. Med tiden drak han noget af vinen fra sin høst og blev fuld. Han gik hen til sit telt og faldt nøgen i søvn på gulvet.
Hans yngste søn så sin far ligge der og gik hen og fortalte sine brødre det. Brødrene holdt en kappe imellem sig og gik baglæns ind i teltet og lagde kappen over deres far.
Da Noah vågnede, hørte han, hvad der var sket. Så han forbandede sin yngste søns familie og velsignede de to andres familier.

Alle tre sønner havde store familier med mange børn og børnebørn. Blandt alle disse mennesker var der en mand ved navn Nimrod. Han blev den første diktator. Han var kendt for sine jagtevner, og hans rige hed Babylon.
Befolkningen i Babylon indså, at deres potentiale var større, hvis de blev sammen. De mente, at det var bedst ikke at opfylde hele jorden, sådan som Gud ellers havde befalet.
Så de byggede et tårn, som nåede højt op på himlen. Højt nok til at alle kunne se det. De mente, at det ville skabe sammenhold.
Gud så på tårnet og sagde: “Folket adlyder ikke min befaling. Hvis de bliver sammen, vil intet være umuligt for dem. Derfor vil jeg få dem til at tale forskellige sprog.”
Pludselig talte folk mange forskellige sprog. De var forvirrede, fordi de ikke kunne forstå hinanden. De vidste ikke, hvad der skete med dem. Straks stoppede arbejdet med tårnet. De delte sig i grupper alt efter hvilket sprog, de nu talte, og flyttede til andre dele af verden. Tårnet blev kendt som forvirringens tårn eller Babelstårnet.

Noas ældste søn var Sem. En af hans efterkommere var en mand ved navn Peleg. Hans navn betyder splittelse, for på tidspunktet for hans fødsel delte jorden sig. Hans oldebarn var Abraham.

VIDEOER

***