Søg efter:

Skærtorsdag – 2. tekstrække

februar 24, 2022

Teksterne – indhold og sigte.
Salme 116 er en af de tekster, der blev læst ved jødernes påskemåltid. Det er en stor tak til Gud for frelsen, og det er en given sig ind under hans kærligheds magt. Guds tjeneste og tjeneste for Gud. Det samme tema udfoldes i epistelteksten. Det er påskemåltid for Herren. Han tjente os med sit liv, og vi må gentage dette som en forkyndelse af hans død, indtil han kommer. Og så sætter vi os da til bords sammen med hans nærmeste. Han tjener os med sit liv, og vi må tjene ham med vore liv til han kommer.

 

Idé til Minikonfirmandundervisningen:
Fodvaskning i kirken og lad derefter minikonfirmanderne fange en tjeneste i en fiskedam, en tjeneste, de skal gøre i løbet af næste uge.

 

Prædiken-ansatser.
Lukas nævner en interessant detalje om måltidsfællesskabet skærtorsdag: “De kom i strid om, hvem der skulle regnes for den største”.
Engang var jeg på besøg hos en gammel præst for at holde nadver med ham. Han sagde, han var ikke oplagt, men så kom han til at tænke på, hvornår den mest uværdige nadver var blevet holdt. Det var den første, sagde han. De skændtes jo så det bragede. Og de anede ikke, hvad det gik ud på.
Se, om de ikke kævles om, hvem der er den største. Eftersom temperaturen steg, blev de mere og mere højrøstede – hvem har ofret mest, hvem har opnået mest, hvem er ude, hvem er inde, hvem er med i inderkredsen, hvem er bare med, hvem er ude.
I reglen lykkes det at skjule alle disse tanker, men bliver temperaturen høj nok, så kan der godt komme sprækker i den falske ydmygheds facade.
Da rejste han sig. Skubbede tallerken og glas til side, gik hen og hældte vand i fadet, gik hen og knælede ved Peter …
Ydmyghed på græsk betyder at bøje sig ned …
De sloges om kronen og æren, ikke om håndklædet.
Peter afslår fodvaskningen. Er det ydmyghed? Er det i virkeligheden stolthed? Stoltheden finder gode, ydmyge grunde til ikke at vise sine skæve, surer tæer.
Jeg læste engang om en, der altid havde været optaget af at gøre ting for andre. En af dem, der får medaljer for lang og tro tjeneste. Det var først, da hans kone blev indlagt på psykiatrisk afdeling, han opdagede, at det ikke altid er nemt at være gift med en, der altid “ydmygt” står til tjeneste for andre. Ydmyghed er også at lade sig betjene. Det opdagede han først, da han senere selv blev indlagt og gik fra at være en hjælper til at blive en hjælpeløs. En, der trængte til hjælp. En, der ydmygt måtte lade sig betjene.
Sådan er det kristeligt set. Døren er dér, Peter, hvis jeg ikke må tjene dig med mit liv, siger Jesus.
Jesus sender os ud i tjeneste, efter at han har betjent os.
Og husk så lige i tjenesten: Undgå skoldhed vand. Undgå iskoldt vand.

 

Salmer:
152 – 868 – 153 / 169 – 186.