220 – Retssag for romere

Matthæus 27,11-26 og Markus 15,1-15 og Lukas 23,1-25 og Johannes 18,28 – 19,16
Jesus blev ført til Pilatus, den romerske guvernør. Pilatus spurgte de religiøse ledere: “Hvad er denne mand skyldig i?”
De sagde: “Han siger, han er en konge. Han burde dø, fordi han er en oprører mod kejseren. Vi henrettede ham gerne, men det har vi ikke lov til. Derfor har vi ført ham til dig.”
Pilatus vendte sig mod Jesus: “Er du jødernes konge?”
“Ja, jeg er.”

Pilatus fandt så ud af, at Jesus var fra Galilæa, som var under Herodes’ styre. Herodes var tilfældigvis i Jerusalem, så Pilatus sendte Jesus til ham.
Herodes var glad, for han ville gerne se mirakler. Men Jesus ville ikke engang tale med ham. Til sidst hånede Herodes og hans vagter Jesus ved at iføre ham en kongekappe og sendte ham tilbage til Pilatus.
De jødiske ledere anklagede Jesus for mange forbrydelser, men han stod der og forsvarede sig ikke. Pilatus sagde: “Hører du ikke, hvad de siger? Hvad er dit forsvar?” Alligevel sagde Jesus intet.
Pilatus konkluderede til sidst, at der ikke var noget bevis for, at Jesus var skyldig i nogen forbrydelse, der var værdig til at dø. Han tænkte på en måde, hvorpå han kunne sætte manden fri. Hver påske frigav han en fange til folket. Han tænkte, at han måske kunne nøjes med at lade Jesus piske og derefter løslade ham.

Pilatus var ved at præsentere dette forslag for folket, da hans kone sendte ham en besked. “Jeg har haft mareridt om den mand, du har tiltalt. Gør ham ikke noget. Han er uskyldig.”
Pilatus sagde til folkeskaren: “Hvem skal jeg frigive? Jesus, som kaldes jødernes konge, eller Barabbas, en tyv og morder?”
De religiøse ledere vidste, at Pilatus ville forsøge sig med dette, så de havde forberedt folket. “Barabbas! Giv os Barabbas!”
Pilatus var chokeret. “Hvad skal jeg gøre med denne Jesus?”
“Korsfæst ham!”
Pilatus vendte sig væk, fordi han ikke ville slå en uskyldig mand ihjel. Til sidst truede de jødiske ledere ham: “Hvis du løslader denne mand, vil vi fortælle kejseren, at du hjalp en mand, der var i oprør mod Romerriget.”
Pilatus vendte tilbage til at tale med folkeskaren: “Vil I have mig til at korsfæste jeres konge?”
De råbte højere og højere. “Korsfæst ham! Korsfæst ham! Vi har anden ingen konge end kejseren!”
Pilatus indså, at folk var på randen af oprør. Til sidst gav han efter for deres ønske og bad om et kar med vand. Han vaskede sine hænder foran dem og sagde: “I er vidner til, at jeg er uskyldig. Denne mands blod er ikke på mine hænder.”
De råbte: “Lad hans blod komme over os og vores børn!”

Hermed fik Pilatus Jesus pisket og overgav ham derefter til at blive korsfæstet.

VIDEOER