150 – Akaz

2 Kongebog 16 og 2 Krønikebog 28 og Esajas 7
Akaz var 20 år gammel, da han blev konge af Juda. I modsætning til sin far og bedstefar fulgte han ikke Herren. Han indførte tilbedelse af Ba’al i Jerusalem og praktiserede endda børneofringer.
Herren blev vred og tillod Israels og Syriens konger at gå mod Juda. Under denne invasion gik profeten Esajas til kong Ahaz med et budskab fra Herren. “Se til Herren og bed om et tegn af ham.” Akaz nægtede! Herren gav ham alligevel et tegn for at vise, at Gud ville beskytte Davids hus. Han sagde, at der ville komme en dag, hvor en jomfru ville blive gravid og føde en søn. Han ville blive kaldt ’Gud med os.’

Invasionen mod Juda var intens, men Herren tillod ikke Israel og Syrien at erobre Jerusalem. Alligevel dræbte deres hære 120.000 mænd, og Israels hær tog 200.000 kvinder og børn som slaver. De førte dem tilbage til Israel.
Da de kom til Samaria, kom en Herrens profet ud for at møde dem. Han sagde: “Herren gav Israel sejren over Juda, fordi han var vred på dem. Men Gud er ikke tilfreds med dig, fordi du gik for langt. Du slagtede deres folk og tog deres kvinder og børn som slaver. Før dem tilbage til Juda nu! Hvis du ikke gør det, vil Herren slå dig i vrede, ligesom han gjorde imod Juda.”
Israels folk blev bange. Deres ledere sagde til hæren: “Før ikke de mennesker hertil! Vi ønsker ikke at gøre Gud mere vred på os, end han allerede er.”

Israels folk brugte byttet fra Juda til at sørge for deres fanger. De gav dem tøj og medicin. De gav alle mad og drikke. Da fangerne var blevet plejet, førte de dem til Jeriko og sørgede endda for æsler til dem, som var svage. Efter at fangerne var i sikkerhed hos deres eget folk, vendte israelitterne tilbage til Samaria.

Akaz sendte guld og sølv til kongen af Nineve, Assyriens hovedstad. Han sagde: “Jeg vil være din loyale tjener, hvis du redder os fra Syrien og Israel.”

Assyrien reagerede ved at angribe Syrien og ødelagde deres folkeslag totalt og sendte det meste af deres folk i eksil. Akaz tog til Syrien for at mødes med kongen af Nineve. Mens han var der, så han et særligt alter, han kunne lide, og sendte planer tilbage til Jerusalem, så hans håndværkere kunne bygge et lignende.
Det var færdigbygget, da kongen kom tilbage til Jerusalem. Han tog mange af tingene inde fra templet og begyndte at bruge dem ved sit nye alter. Derefter lukkede han dørene til templet, så ingen kunne gå indenfor for at tilbede.
Akaz’ problemer fortsatte. Alle nationerne omkring ham angreb Jerusalem og tog, hvad de ville. Han bad endnu en gang Assyrien om hjælp, men de nægtede.
Akaz vendte sig stadig ikke til Herren. I stedet blev han ved med at prøve at finde en anden gud, der ville hjælpe ham. Til sidst døde han, og hans søn Hizkija blev konge.
Med tiden blev Hizkija en af Judas største konger.

VIDEOER